Sezonować drewno można na kilka sposobów. Wyróżnia się między innymi suszenie naturalne (na powietrzu), a także sztuczne przy udziale suszarni.
Nasz proces naturalnego suszenia drewna jest zdecydowanie dłuższy w porównaniu do standardowo stosowanych. Dlatego możemy o nim mówić jako wydłużonym sezonowaniu.
Tarcica wolniej uzyskuje wymaganą wilgotność, która jest porównywalna do wilgotności finalnej. Suszenie to wpływa na trwałość wyrobu, ponieważ dzięki niemu drewno posiada nawet do 7-8% większą twardość.
Dzięki naszej technologii można wyeliminować występowanie wad suszarnianych drewna lub znacznie je ograniczyć. To z kolei daje większą pewność, że podczas użytkowania podłóg w ciężkich warunkach okresu jesienno-zimowego ograniczone jest do minimum pękanie desek.
Kolejną korzyścią jest większa stabilność naszych produktów. Podłogi które są u nas tworzone, są zdecydowanie mniej podatne na łódkowanie i rozsychanie przy występowaniu odpowiednio-bardzo wysokiej lub bardzo niskiej wilgotności powietrza w mieszkaniu. Takie sytuacje są przecież bardzo częste podczas użytkowania.
Nasz materiał jest również łatwiejszy w obróbce, a drewno zyskuje większą odporność na działanie czynników biotycznych i abiotycznych.
Podsumowując, aby podłoga drewniana cechowała się wysoką jakością musi zostać wykonana z odpowiednio wysuszonego drewna. W naszym przypadku technologia używana do tego etapu produkcji jest naszą bardzo mocną stroną.
Jedynym minusem naszej obróbki drewna jest jej długość. Zazwyczaj taki sposób suszenia trwa (w zależności od gatunku) od 12 do 24 miesięcy.
Z tego powodu nasze terminy produkcji są dłuższe niż proponowane na rynku ale zapewniamy, iż korzyści płynące z wyboru naszej podłogi zdecydowanie rekompensują czas oczekiwania.